piste
kansalaisia kansalaisia
kansalaisia
kansalaisia
Pertti Nisonen
Kansalaisia / Citizens


Graafinen suunnittelu Jorma Hinkka
Essee Hanna Weselius: Tuolilla seisova nainen
Jan Kaila: Nisonen omin sanoin
Koko 22 x 25 cm
Sivuja 216
Kuvia 93
Kielet suomi ja englanti
Triotone-painatus, kolme mustaa ja aihiolakka
Sidottu, kovat kannet, neulottu
Musta Taide 6/2022, ISSN 0788-2467
ISBN 978-952-5818-44-4
Hinta 30 €

Pertti Nisonen tunnetaan laajasta henkilökuvatuotannostaan, joka on syntynyt toimeksiannoista ja julkaistu pääasiallisesti aikakauslehdissä 1980-luvulta lähtien. Työssä yhdistyy tietoisuus valokuvan omista traditioista ja historiasta hiottuun ja persoonalliseen ammattitaitoon.
   Johdantoesseessä Hanna Weselius määrittelee henkilökuvalle kolme tyypillistä lähtökohtaa: Kuvattavan oma tarve, jolloin hän määrittelee kuvaukselle puitteet. Omaa sarjaansa tekevä kuvaaja käyttää malleina valitsemiaan henkilöitä ja päättää, mitä on tekemässä. Kolmas toimija, esimerkiksi aikakauslehti, tuo kuvaustilanteeseen oman näkökulmansa, jota ei voi unohtaa. Aikakauslehti tuo mukanaan yhteisönsä: tekijänsä ja lukijansa. ”Valokuvaajan rooli tässä leikissä on keskeinen. Hän toteuttaa toiveita, joko omiaan tai jonkun muun. Hän myös ohjaa tilannetta ja päättää, milloin painaa laukaisijaa.” Tässä leikissä Pertti Nisonen on toteuttanut valokuvan taidetta.
   Jan Kailan tekemään haastatteluun perustuva ”Nisonen omin sanoin” antaa taustaa henkilölle Pertti Nisonen.

Tilaa Mustan Taiteen valokuvakirjat sähköpostilla
mustataide@mustataide.fi
Liitä mukaan tilaamasi kirjan nimi, osoitetietosi ja puhelinnumerosi. Saat laskun lähetyksen mukana. Lähetyskulut sisältyvät hintaan.