1/2016 Jaakko Heikkilä – Veden kätkemiä huoneita

Rooms Hidden by the Water

vedenkatkemiaVenetsia on maailman tunnetuimpia kulttuurikohteita, jonka uhanalaisesta kaupunkikuvasta on tullut turistimassojen päivittäistä omaisuutta. Harvassa ovat enää Venetsian vanhat patriisit, aatelisperheet ja -suvut, jotka aikoinaan hallitsivat laguunien kaupunkivaltiota toistatuhatta vuotta 1700-luvun lopulle asti.

”Veden kätkemiä huoneita”, valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän kirja ja siihen liittyvä Suomen Kansallismuseon näyttely, kertovat Venetsian aatelistosta, sen nykypäivästä ja kunniakkaasta menneisyydestä.  Kaupunkivaltion loisteliaissa palatseissa eli Euroopan ja Aasian kauppaa käyvä ja sitä valvova, enimmillään 4000 jäsenestä koostuva vauras aatelisto. Sen aristokratia johti Venetsian tasavaltaa, joka oli pitkään osa Bysantin valtakuntaa. Tasavalta loppui Ranskan vallankumoukseen, ja aristokratia hupeni Napoleonin sotiin, Ranskan ja Itävallan valtapyrkimyksiin sekä lopulta Italian kuningaskuntaan vuonna 1861.

Upea kirja koostuu Jaakko Heikkilän vuosina 2005–2016 kuvaamasta Venetsiasta. Mukana on henkilökuvia, sisäkuvia palatsien saleista ja arvoesineistä sekä otoksia kaupunkinäkymistä kanaaleineen sekä lukuisista yksityiskohdista: kasvoista, patsaista, arvoesineistä, palatseista saleineen, vedestä, sumusta ja heijastuksista. Kuvien lomassa ovat artikkelit, kirjoittajina venetsialaisparoni Alberto Franchetti, historiantutkija Alex Snellman ja Kansallismuseon näyttelypäällikkö Minerva Keltanen.

Kirjan kuviin johdattelee Jaakko Heikkilän runollinen ”Tiziano tunsi mustan”, kertomus kohtaamisista vähäisen nykyaristokratian edustajien kanssa. Kukin heistä pohtii asemaansa tavallaan. Monelle vauraus on verenperintöön perustuvaa ”sydämen aateluutta”, eettisyyttä ja myös hyväntekeväisyyttä, ihmisten ja eläinten auttamista.

Alberto Franchettin ja Alex Snellmanin artikkelit syventyvät ainutlaatuisen kaupunkivaltion historiaan ja vallan tasajakoon, jossa hallinnosta vastasi aateliston edustajien Suuri neuvosto päämiehenään Venetsian dogi.

Minerva Keltanen vie venetsialaispalatsiin turisteille järjestetylle karnevaali-illalliselle, naamioiden ja esitysten kaupunkiin, jollaiseksi moni on kuvitellut Venetsian 1800-luvun puolivälistä lähtien.

Marja-Terttu Kivirinta

Kirjan tilaus Maahengen verkkokaupasta >>

 


Musta Taide