Kari Hakli – Helsinki mielessäin

Helsinki mielessäin

Runsas puoli vuosisataa Helsingin kaupunkikuvaa tarkkaillut ja valokuvannut Kari Hakli (s. 1940, Helsinki) on tehnyt kirjan, joka on rakkaudentunnustus Helsingille, sen kaduille, rakennuksille ja ihmisille.  Elämän mittaisesta työstä on syntynyt laaja kuvasto, josta avautuu näkymä osin jo kadonneeseen kaupunkiin ja ihmisiin sen kaduilla ja toreilla.

Pitkä kokemus kaupunkia kohdanneiden muutosten tallentajana on kasvattanut Haklissa kiintymystä kotikaupunkiaan ja etenkin sen kantakaupunkia kohtaan. Rakkaus kuvattavaan kohteeseen huokuu  tunnelmallisista kuvista, joissa on perinteisen mustavalkokuvan valokuvan tenhoa. Hakli ei kuitenkaan kaunistele kaupunkiaan vaan näyttää sen keskeneräisenä, muuttuvana ja välillä myös köyhänä. Kuvat muodostavat kokonaisuuden, joka on yhtä rikas kudelma kuin kaupunki itse.

Kari Hakli on valokuvannut Helsinkiä lapsesta saakka ja suorittanut merkittävän elämäntyön arkkitehtuurin valokuvaajana. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa muun muassa estetiikkaa ja taidehistoriaa. Vuodesta 1976 alkaen hän on opettanut valokuvausta Aalto-yliopistossa. Hän kuvasi Helsinkiä Kaupunginmuseon toimeksiannosta 1960- ja 1970-luvuilla mutta asiakkaita ovat olleet myös niin Suomen Rakennustaiteen museo kuin yksittäiset arkkitehtitoimistot. Alvar Aallolle Hakli kuvasi Finlandia talon ja sen rakennustyöt.

Kirjasta löytyy kuvien lisäksi Haklin poleeminen puheenvuoro paremman kaupunkisuunnittelun puolesta. Esseessä on seurattu ja analysoitu Helsingin kaupunkirakenteen muutosta ja tulevaisuuden suuntaviivoja. Kirjassa myös englanninkielinen summary. ”Näkemykseni perustuvat kaupunkien vuosikymmeniä kestäneeseen tarkasteluun. Usein se on tapahtunut nimenomaan kameran avulla,” Kari Hakli kirjoittaa esseen lopuksi.

Kirjaa myyvät ARTS Books, Akateeminen kirjakauppa ja Suomalainen kirjakauppa sekä Maahengen verkkokauppa (alla).

Osta kirja.


Musta Taide