5/2016 Ritva Kovalainen – Kiero ja villiintynyt

Kiero ja villiintynyt

Kiero ja villiintynyt on synteesi taiteilijaprofessori, valokuvaaja Ritva Kovalaisen (s. 1959) metsä- ja puuteemoista. Puut ja metsät ovat olleet noin kolmekymmenen vuoden ajan keskeinen osa Kovalaisen valokuvaamista.

Teoksessa puut edustavat sekä henkistä että fyysistä todellisuutta. Niillä on iso rooli maapallon ekosysteemin toimivuudessa, mutta samalla ne nähdään merkityksellisinä olentoina, joihin liitetään jopa uskonnollisia merkityksiä. Ajankohtaiseksi teos nousee juuri nyt, kun helsinkiläiset ovat ilmaisseet järkytystään Mechelininkadun miltei satavuotiaiden lehmusten kaatamisesta.
– Olen halunnut nähdä ihmeen vähäpätöiseltä näyttävässä, tavanomaisessa, joka arkipäiväisestä olemuksestaan huolimatta edustaa ihmisestä riippumatonta villiyttä, Kovalainen kirjoittaa teoksen esipuheessa.

Kirjassa on sekä mustavalko- että värikuvia. Kuvat toistavat yksityiskohtia uskomattomalla tarkkuudella. Kuvissa avautuva maisema imaisee sisälleen, johonkin ajattomaan, myyttiseen ja kauniiseen maailmaan, jonka olemassaolo on ikuinen arvoitus.

Kiero ja villiintynyt on valokuvataidekirja. Puut, luonnon monimuotoisuus, luonnon muotokielen ominaispiirteet sekä ihmisten kulttuurinen side metsään nousevat siinä pääosaan. Kirja on kaksikielinen (suomi, englanti) ja soveltuu erinomaisesti myös lahjaksi. Kirja on elämys luonnon ja metsien ystäville: ihmisille, joille maisema on tärkeä ja jokaiselle, joka on joskus ollut kiintynyt mökkikuuseen, pihansa pihlajaan tai kotikatunsa lehmuksiin.

Ritva Kovalainen on Kemiössä asuva Suomi-palkinnon saanut valokuvaaja, taiteen maisteri ja taiteilijaprofessori. Hän on julkaissut useita valokuvakirjoja (mm. Kun lapsi lapsi oli (2001), Kauniiden hevosten maa (2005), Puhuvat puut (2006) sekä Sanni Sepon kanssa Puiden kansa (2006)). Kovalainen osallistuu aktiivisesti näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla ja hänen teoksiaan on lähes kaikissa tärkeissä kotimaisissa taidekokoelmissa.

Kirjan tilaus: Maahenki.fi -verkkokauppa


Musta Taide