4/2017 Kimmo Räisänen – Hetkeen ei ollut mitään

Kimmo Räisänen on kuvannut teoksessaan vanhempiaan ja sisartaan lapsuudenkodissaan 1986-2017. Kirja on esineenä taideteos. Poikkeuksellinen sidontatekniikka saa kuvat avautumaan aukeamittain saumattomasti. Kirja on sekä kosketettava – paperi tuntuu sormenpäissä valokuvalta – että koskettava. Se on tekijälleen myös surutyö, sillä kaikki kuvatut perheenjäsenet ovat jo siirtyneet ajan rajan tuolle puolen. Kirjan oivaltava teksti elämän ihmeellisyydestä on Juha Hurmeen.

”Ihminen syntyy, elää ja kuolee. Näin on tapahtunut planeetallamme noin 50 miljardia kertaa, ja toistojen määrä on vahvassa kasvussa”, alkaa kirjan tekstiosio.

”Juha Hurmeen teksti on poikkeuksellisen hieno essee elämän epätodennäköisestä ihmeestä tällä yksinäisellä planeetalla jossain päin maailmankaikkeutta. Syvällinen ja viisas teksti nousee samalle tasolle Räisäsen kuvien kanssa ja saa ajattelemaan elämän outoutta ja kuoleman luonnollisuutta”, sanoo Maahengen kustantaja Johanna Korhonen. ”Näen tässä kirjassa hyvin paljon universaalia rakkautta.”

Kimmo Räisänen kuvaa teosta myös valokuvaajuutensa kehityskertomukseksi. ”Lehtikuvaajan tehtävissä olen matkustanut paljon ja nähnyt kaikenlaista. Silti kotonani olen kotona. Kotikuvissa näkyy kerrostumia kuvataiteen merkkiteoksista – esimerkiksi vanhasta japanilaisesta taiteesta.”

Perunapellon kautta voi nähdä koko maailman.

 

Kirjan tilaukset: Maahenki.fi -verkkokauppa >>


Musta Taide