4/2016 Hanna Koikkalainen – Raja

Hanna Koikkalainen

VUODEN KAUNEIN KIRJA 2016

Hanna Koikkalainen (s. 1980, Imatra) on Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi valmistunut valokuvaaja, joka on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin. Raja perustuu hänen lopputyöhönsä vuodelta 2010.

Koikkalainen on tehnyt kuvausretkiä Suomen kaakkoisrajalla. Hän kirjoittaa tehneensä ensimmäisen retkensä Neuvostoliittoon isänsä kanssa vuona 1991. ”Silloin minulle alkoi selvitä, mikä rajan tarkoitus on. Se erottaa meidät muista ja muiden tavoista.”

Raja on kirja kokemuksista ja muistoista, matka kahden erilaisen valtion, kahden erilaisen kulttuurin rajapinnalla. Koikkalainen on valokuvannut elämää kahden puolen Suomen ja Venäjän rajaa havainnoiden ja taltioiden erilaisia tunnelmia ja tilanteita. Pääosaan nousevat ihmiset. Kuvien lomassa kulkee päiväkirjanomainen teksti, jossa Koikkalainen peilaa lapsuuttaan rajaseudulla siihen, millaisena elämä näyttäytyy nyt 2000-luvulla.

”Kukallisuus on Venäjän musta. Aina muodissa. Koukeroiset kukkaornamentit, punaiset liljat, ruusut, siniset leinikit. Kukkien loisto on kaikkialla, minne katsonkin.”

 


Musta Taide