3/2016 Catarina Ryöppy – Metro #4

Metro#4 etukansi(1)

Kuvataiteilija Catarina Ryöppy (s. 1939) on valokuvannut Pariisin metrolinjalla numero 4. Kuvat ovat ikkunan läpi ja heijastuksina nähtyjä otoksia pariisilaisesta arjesta. Tunnelmallisissa kuvissa värit, liike ja pinta nousevat pääosaan. Silti miljöö on tunnistettava ja helposti lähestyttävä, kuviin voi eläytyä ja jopa sulautua.

Kirjan jälkisanat on kirjoittanut FT Marja-Terttu Kivirinta. Paul Parant (ranska) ja Jüri Kokkonen (englanti) ovat tehneet tekstien käännökset. Kivirinta kertoo Ryöpyn käsittelevän ihmisen identiteetin rakentumista ja mainitsee, että muukalaisuuden teemat ovat ilmaantuneet teoksiin jo 1990-luvulla.

Vaikka Metro #4 -sarjan kuvia voi luonnehtia jopa formalistisiksi on niissä myös katukuvaukselle (street photography) tyypillisiä piirteitä. Pienet havainnot nousevat pääosaan, kun katsoo visuaalisesti viettelevän pinnan alle ja näkee realismin sen takaa.

– Matkustin Pariisissa usein metrolla numero neljä. Linja halkaisee kaupungin pohjoisesta etelään. Vaunuissa voi nähdä läpileikkauksen kaupungista, sekä sen asukkaista, Ryöppy kertoo.

Catarina Ryöppy (s. 1939) on kuvataiteilija, joka debytoi sekä Suomessa että kansainvälisesti jo vuonna 1960. Viimeksi hänen teoksiaan on nähty laajemmin Suomessa Amos Andersonin taidemuseossa, jossa oli esillä hänen yksityisnäyttelynsä vuonna 2009. Vuonna 2010 hän sai kuvataiteen valtionpalkinnon ja seuraavana vuonna Pro Finlandia -mitalin.

Catarina Ryöpyn teos  palkittiin Suomen kirjataiteen komitean Vuoden kauneimmat kirjat 2016 -kilpailussa. Jury perusteli palkintoa seuraavasti: “Kokoaan suurempia oivalluksia sisältävän kirjan materiaaliset ominaisuudet on valjastettu hienosti kuvakerronnan käyttöön. Sisäsivujen erilaiset lakkaukset tekevät välähdyksenomaisista ja ´huonoista´ valokuvista ylväitä ja uniikkeja. Kuvien rytmitys toistaa metron liikettä. Kanteen upotettu matkalippu vie mielen Pariisiin.”

Kirjan ulkoasun on suunnitellut Jorma Hinkka.

Kirjan tilaus: Maahenki.fi -verkkokauppa >>


Musta Taide