2/2018 JUHA LAITALAINEN – Kuvaajien kuvia

Mitä valokuvaaja ajattelee työstään? Millaista on toimia valokuvataiteilijana, kuvajournalistina tai mainoskuvaajana nyky-Suomessa? Ansaitseeko kuvaamisella elantonsa? Entä arvostuksen? Mikä on pahinta, mihin kuvaaja voi työssään joutua?

Maahengen Musta taide -sarjassa julkaistu Kuvaajien kuvia näyttää ne ihmiset, jotka yleensä ovat kameran takana. Kuvajournalisti Juha Laitalainen on kohdannut edustavan joukon suomalaisia valokuvaajia. Hän on kuvannut heidät ja pyytänyt heitä valitsemaan kirjaan omat lempikuvansa. Esiin pääsevät monipuolisesti työtään jo pidemmän aikaa tehneet valokuvaajat, jotka ovat syntyneet Suomen itsenäisyyden seitsemällä eri vuosikymmenellä edustaen neljää kuvaajasukupolvea eri puolilla maata.

”Yllättävää valinnoissa oli se, ettei lempikuvaksi aina valikoitunutkaan ’tyypillinen’ otos kunkin tuotannosta”, Laitalainen sanoo.

”Valitsin sarjaani mahdollisimman erityyppisiin aiheisiin mieltyneitä valokuvaajia. Yksi on kuvannut iltatyttöjä, toinen apinoita, kolmas ihmistä aina solutasolle asti, neljäs syötävän hyviä ruokakuvia. Yksi joukosta on antanut kaikkensa estääkseen nuorten naisten ympärileikkaukset. Mukana ovat myös rakkaudentunnustukset puille ja toisaalla osin kadonneelle kaupunkimiljöölle. Alastomuuskaan ei ole tabu.”

Kiinnostavissa haastatteluissaan Laitalainen saa kuvaajat kertomaan työnsä valoista ja varjoista, onnistumisista mutta myös pahoista paikoista. Tarinat työn arjesta ovat kiehtovaa luettavaa.

Kirjassa ovat mukana Caj Bremer, Elina Brotherus, Nina Dodd, Taneli Eskola, Kari Hakli, Rami Hanafi, Hanna-Kaisa Hämäläinen, Marko Hämäläinen, Ismo Hölttö, Touko Hujanen, Markus Jokela, Esko Keski-Vähälä, Marika Kiviharju, Hanna Koikkalainen, Jaana Kotamäki, Meeri Koutaniemi, Ritva Kovalainen, Janne Körkkö, Esko Männikkö, Hannu Pakarinen, Jaana Partanen, Kari Pekonen, Jari Riihimäki, Elvi Rista, Perttu Saksa, Miina Savolainen, Sanni Seppo, Eetu Sillanpää, Kaisa Siren, Vesa Tyni, Sakari Viika ja Heikki Willamo.

Kirjan voi tilata Maahengen verkkokaupasta >>

 

Laitalainen Juha_Kuvaajien kuvia


Musta Taide