2/2016 I.K.Inha – Toiveiden mailla

1_Inha_toiveiden_mailla_Kansi(1)

I.K.Inha – Toiveiden mailla

Veikko Neuvonen, Tuomo-Juhani Vuorenmaa (toim.)

 

I.K.Inha – Toiveiden mailla tutustuttaa lukijat Inhan ajatuksiin luonnonsuojelusta.  Veikko Neuvonen on seurannut Inhan jälkiä toiveiden mailla, Padasjoella ja Päijänteellä, jossa Inha liikkui kesäisin. Juuri näillä reissuillaan Inha havahtui arvostelemaan kärjekkäästi laajoja ja perusteellisia metsähakkuita. Esseessään Luonnon suojelun ja kriittisen luontokuvan pioneeri FT Kati Lintonen valottaa luonnonsuojeluaatteen ensiaskelia Suomessa sekä Inhan roolia siinä ja kriittisen luontokuvan edelläkävijänä.

Lintosen lähtökohtana on Inhan artikkeli ”Sortunut sävel”, joka koskettaa yhä tämän päivän lukijaa. Inha näki tulevaisuuteen ja arvosteli jo 100 vuotta sitten ihmisen lyhytnäköistä ja ahnetta luonnon hyväksikäyttöä. Inhan tulevaisuudenkuva metsäluonnon nopeasta köyhtymisestä toteutuu silmiemme edessä: ”Jos missä tapaa säilyneen metsän, vanhaa hongikkoa ja synkkää korpea, niin on se kuin muuttokansaa, joka odottaa vuoroaan.”

Suomen valokuvataiteen museossa on noin 200 I. K. Inhan (1865 – 1930) ottamaa valokuvaa, jotka on kuvattu Padasjoella. Kirjan rungon muodostavat Veikko Neuvosen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaan näistä valitsemat 40 kuvaa, joista pystytetään valokuvanäyttely Padasjoelle kesäkuussa 2016.  Näistä huomattava osa ei ole aiemmin ollut missään esillä.  Kuvien vedostamisessa on käytetty Suomen valokuvataiteen museon alkuperäisistä lasinegatiiveista tehtyjä digitaalitiedostoja, joista Vuorenmaa on viimeistellyt kuvat taidokkaasti.

Veikko Neuvonen

Kirjan tilaukset: Maahenki.fi -verkkokauppa


Musta Taide