1/2017 Raisa Kyllikki Ranta – Odotus

Odotus

Odotus on valokuvateos viidestä naisesta ja heidän kohtaamastaan lapsettomuudesta. Valokuvaaja Raisa Kyllikki Ranta on kuvannut teosta viisi vuotta. Kirjan haastattelut on kirjoittanut toimittaja Anna Pihlajaniemi. Kirja nostaa esille lapsettomuuteen liittyviä tabuja, surua ja osattomuuden kokemusta, mutta myös mahdollisuuksia.

Raisa Kyllikki Ranta (s. 1979) on Lahden Muotoiluinstituutista 2005 valmistunut valokuvaaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Ranta on tunnettu erityisesti henkilökuvaajana. Odotus on hänen ensimmäinen valokuvakirjansa. Se sitoutuu enemmän reportaasikirjojen perinteeseen kuin perinteiseen valokuvataidekirjan formaattiin. Samaan aikaan, kun se on dokumentti kamppailusta lapsettomuuden kanssa, se on dokumentti tästä ajasta, jolloin perhesuunnitteluun on mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan.

”Me sukupolveni naiset olemme kasvaneet aikana, jolloin ehkäisy ja perhesuunnittelu ovat itsestäänselvyys”, Ranta kirjoittaa esipuheessa.

Naisen stressitasot lapsettomuushoidoissa voivat olla yhtä korkeat kuin syöpäsairaalla. Jotkut jaksavat hoitoja vuosia toisen perään, ja moni saakin lopulta lapsen. Kirjassa on useampisivuisia aukeamia, jotka kertovat odotuksesta ja ajan kulumisesta. Mukana on myös pieniä dokumentteja naisilta itseltään, perhealbumien kuvia ja piirroksia. Kirjan ulkoasusta vastaa Penni Osipow.

Kirjan tilaus: Maahenki.fi -verkkokauppa >>


Musta Taide